În perioada 19-21.05.2023 s-a desfășurat în Municipiul Botoșani un turneu puternic de șah rapid, de unde șahiștii suceveni s-au întors cu numeroase premii. Acest concurs a fost organizat de către Clubul de Șah ,,Bicazul’’ în parteneriat cu domnul Portariuc Gheorghe, un iubitor al șahului din Municipiul Botoșani, care a asigurat un fond de premiere foarte generos.

Concursul s-a desfășurat pe durata a șapte runde, cu un timp de gândire  pentru fiecare jucător de 30 minute și increment de 25 de secunde pentru fiecare mutare și a fost omologat de către Federația Română de Șah și Federația Internațională de Șah.  La startul acestui concurs s-au inscris 58 de jucători de toate vârstele, legitimați la cluburi din România, Italia și Republica Moldova. 

               Arbitrajul concursului a fost asigurat de către domnul Volcinsche Sebastian, un reputat arbitru internațional de șah, originar din județul Botoșani. Acesta este președintele Clubului de Șah ,,Bicazul’ și președintele Asociației de Șah Neamț.

               Clubul Sportiv Șah Suceava a fost reprezentat de către sportivii: Ghilea Andrei – Președinte, Ailincăi Doru-Cosmin – Vicepreședinte, Șulschi Gheorghe, Tiron Maricel și juniorii Sfichi Andrei, Șandru Daniel și Antonesi Gabriel.

               Concursul a fost câștigat de către jucătorul sucevean Pavel Sebastian-Ionuț, legitimat la clubul CS Universitatea Arad, care a pornit ca al cincilea favorit și a dominat competiția, realizând un scor final de 6,5 puncte  și un rating de performanță de 2134.

               De remarcat că 4 șahiști din Suceava au obținut 5 puncte, clasându-se in final pe locurile 7 – Șulschi Gheorghe, 8 – Ghilea Andrei, 9 – Girmacea Bogdan, 10 – Rațiu Cristian, diferența fiind făcută de catre criteriul Bucholtz mediu.

               Șahiștii legitimați la Clubul Sportiv Șah Suceava au obținut următoarele premii:

  1. Șulschi Gheorghe (ELO 1679) a reușit cea mai bună clasare, pe locul 7 în clasamentul  general, cu 5 puncte și a demonstrat un joc solid. A obținut o victorie de prestigiu, la favoritul numărul 4, jucătorul din Republica Moldova, Banuh Valerii (ELO 2014), care la final a ocupat locul 2 în clasamentul final. Aceasta a fost singura înfrângere a jucătorului moldovean și una din surprizele turneului. Șulschi Gheorghe a realizat un rating de performanță de 1719, ce îî vor adăuga 18 puncte la ELO actual.

2.  Ghilea Andrei (ELO 1590) a terminat concursul pe locul 8 în clasamentul general, cu 5 puncte,  furnizând una dintre surprizele turneului, victorie la al treilea favorit, domnul Stafie Constantin (ELO 2117),  care la final a ocupat locul 3 pe podium.  Ghilea Andrei  a realizat un rating de performanță de 1806 , ce îî vor adăuga 40  puncte la ELO actual.

3. Tiron Maricel (ELO 1257) a câștigat locul 2 la categoria ELO 1002-1400, acumulând 3,5 puncte in clasamentul general. Deși a avut parte de dueluri doar cu jucători puternici cu ELO intre 1528 și 1714, a realizat un rating de performanță de 1617 puncte, ce i-au adus o creștere de 55  puncte ELO.

4. Ailincăi Doru-Cosmin (ELO 1482) a avut parte de dueluri dificle  cu 3 din primii 10 favoriți și a acumulat la finalul concursului 3 puncte. A realizat un rating de performanță de 1463 puncte, ce i-au adus o creștere de 12  puncte ELO.

5. Sfichi Andrei (ELO 1311)  a avut parte de adversari foarte dificili și a acumulat la finalul concursului 2 puncte.  A arătat un joc laborios, combinativ și doar câteva inexactități l-au privat de acumularea mai multor puncte în clasamentul general.

6. Șandru Daniel (ELO 1001) a participat la primul turneu omologat. A demonstrat

maturitate in joc, clarviziune și sânge rece in momentele decisive ale partidelor. A acumulat 4 puncte, ce l-au clasat pe locul al doilea la categoria ELO 1001 și a realizat un rating de performanță 1576 !!!.  Este un jucător cu potențial deosebit, ce va crește în valoare sub îndrumarea colegilor mai experimentați din cadrul clubului.

7. Antonesi Gabriel (ELO 1001)  a debutat  în concursurile oficiale. După ce a depășit emoțiile primei participări a practicat un joc agresiv cu reușite  ce merită menționate. S-a clasat pe locul al treilea la categoria ELO 1001, acumulând 2 puncte la final. A realizat un rating de performanță de 1139.

               Pe această cale, Clubul Sportiv ȘAH Suceava dorește să-i mulțumească sponsorului principal al echipei, societatea CONSTRUCT INSTAL POWER din Suceava care susține activitatea clubului și face posibiă participarea șahiștilor suceveni la competiții importante.

               Este îmbucurător să vezi că se organizează concursuri de asemenea anvergură în zona Moldovei, dar este trist faptul că in Suceava nu sunt persoane interesate să sponsorizeze un astfel de turneu.

               Clubul Sportiv ȘAH Suceava va evolua în acest an în Divizia B, al treilea eșalon valoric și a fost distribuită in regiunea Nord, zona Suceava – Iași- Bacău.  Despre aceste acțiuni vom oferi informații în următorul articol.

               Autor articol Ailincăi Doru Cosmin, Vicepreședinte Clubul Sportiv ȘAH Suceava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *